4 места в Дряново – включете ги в програмата си

Места в Дряново

Предстои ви пътуване, искате да се отдадете на няколкодневна заслужена почивка? Какво по-добро място  да прекарате няколко спокойни почивни дни, заобиколени от красивата природа, чистия въздух и интересни места в Дряново за посещение?

В Дряново и околностите е пълно с интересни места, които може да разгледате и да научите повече за историята, бита и културата на това място в миналото и забележителностите тук.

Едно от най-известните места, което ежегодно хиляди туристи посещават е пещерата Бачо Киро. Тя се намира в близост до Дряново, точно до екопътеката, където също може да се разходите и да се насладите на невероятните панорамни гледки, които се откриват.

Пещерата е сред най-любопитните места в Дряново и впечатлява още отвън, тъй като отстои във впечатляваща отвесна варовикова скала, чиято височина достига 25 метра. Веднага щом влезете вътре ще попаднете на благоустроената част с дължина 700 метра, в рамките на които можете да разглеждате. Бачо Киро е доста сложно устроена пещера на четири етажа, чиито разклонения и пещерни галерии са с обща дължина от около 3600 м като от тях само 700 са достъпни за посетители. Именно сложното й устройство и причудливите форми като сталактони и сталагмити, ефектно оформени във вътрешността на пещерата я правят толкова привлекателна за туристите, а ефективното и модерно осветление правят възможно съвсем ясно да ги видите. Първото място, на което туристите попадат, когато влязат в пещерата е така нареченото „Предверие”, в което са били открити много оръдия на труда, датиращи от много отдавна. Навлизайки навътре ще усетите и разликата в температурата, особено през лятото, когато вътре е по-хладно.

Това, което прави Бачо Киро желано място за посещение от туристите не е само красотата и дълга история на пещерата, но и легендите, които се носят за нея. Те са свързани с духове, змейове и призраци, за които хората са разказвали и вярвали, че съществуват по време на турското робство, успявайки да запазят тези истории и до днес. Много от туристите посещават Бачо Киро и заради т.н. „Чистилище”. То представлява тясна дупка в една от стените на пещерата, за които хората вярвали, че пречиства греховете на тези, които успеят да преминат през нея. За доста хора това се оказва нелека задача. Ако сте на почивка в Дряново, можете и вие да опитате да преминете през Чистилището.

Недалеч от пещерата се намира и един от най-известните действащи към днешна дата манастири „Свети Архангел Михаил”. Когато говорим за интересни места в Дряново и района, не можем да не споменем Дряновския манастир. И макар днес да изпълнява традиционни задължения като кръщенета, например, манастира има история, датираща от векове. Една от най-важните си роли, обаче изиграва при подготовката за Априлското въстание. Цялата история за манастира „Свети Архангел Михаил” може да научите като го посетите лично.

И така, така сте решили да посетите Бачо Киро и Дряновския манастир, нищо не пречи да се разходите и из Дряновската екопътека – друго забележително място в Дряновския балкан. За разлика от старата архитектура и още по-старата пещера, екопътеката е изградена едва през 2000 година.

Защо да я посетите ли? Дряновската екопътека е чудесен повод да се разходите сред прекрасната природа, заобикаляща възрожденското градче и да надникнете в една от пещерите, откъдето извира приток на река Андъка. Също така имате възможност да се насладите на ждрелото на реката, използвайки изградената система от мостове и стълби, която минава над пропаст, откъдето също имате възможност да наблюдавате цялата местност.

Сред интересните места в Дряново е и една архитектурна забележителност, която можете да посетите в самия град Дряново – небезизвестния музей „Колю Фичето”. В дряновския исторически музей се помещава експозиция включваща снимки, инструменти и материали, свързани с именития български архитект Колю Фичето, чието дело са няколко архитектурни сгради в Дряново, стария мост и много други обекти. Архитектът е бил смятан за най-добрият за времето си и не случайно носи прякора „Майстора”, но повече за неговата дейност, ще научите в дряновския музей посветен именно на Колю Фичето.

Въпреки, че са изминали много години и са настъпили редица промени, калдъръмените улички и старите къщи, запазени десетилетия наред още вдъхват възрожденска атмосфера, когато се разхождате из Дряново.

Отсядането в къща за гости в Дряново по повод вашата почивка ще ви осигури достатъчно време, за да разгледате всички забележителности в града и околностите.