Дряново – къде се намира и с какво е популярен града

Дряново

ДряновоДряново е малко градче, намиращо се в подножието на нашата Стара планина. Той е разположен между два големи областни града – Габрово и Велико Търново, както и до други важни градове, носещи своята история като Севлиево и Трявна. Малкото градче е разположено между красиви хълмове, а през неговата територия минават и Микренските височини – това представлява варовито и скалисто плато на Странджа.

Дряново е с население от над 9500 души като само 76% от всички живеят там. Мнозина посрещат туристи в къщи за гости. Впечатлени от престоя си много от посетителите отново идват и препоръчват мястото на свои роднини и приятели.

Най-старите следи от живот, изобщо на целия Балкански полуостров са открити именно тук и по-точно в известната пещера Бачо Киро, която се намира близо до Дряновския манастир. Той от своя страна е разположен близо до река Андъка. По тези места са открити множество останки от различни крепости, древни селища, колони с надписи и т.н., които биват характерни за римляните и траките. Бачо Киро е с дължина от около 3,5 км, като не цялата е достъпна за посещения от туристи. Една от популярните открити крепости носи името Дискодуратере и в днешни граници се намира между Дряново и село Гостилица. Има данни, че е построена от римляните.

Малкият български град има успех и в запазването на българския дух дори по времето, когато все още е бива под турско робство, най-вече чрез намиращия се в близост до него Дряновски манастир, с чиято помощ се опазват българските традиции, вяра и като цяло българската култура.

Една от най-популярните забележителности към днешна дата в Дряново е Часовниковата кула – тя е една от най-старите, построена още през 1778 година. Точно в центъра на града. Основна причина за построяването й било развитието на практикуваните занаяти, което налагало нуждата занаятчиите да са наясно с точния час. Часовниковата кула се превръща в един от местните символи на Дряново и именно поради тази причина въпреки, че два пъти бива разрушавана дряновци я възстановяват отново.

Активно е и участието на местните жители в Априлското въстание като борбата за освобождение продължава близо година и е извоювана през 1877 година. Тогава се появяват и първите големи фабрики в региона. Развитието на градчето не спира дотук, обаче и заслужено бива обявен за планински курорт през 1930-та година.

Историчеки музей ДряновоЗабележителности в Дряново

Популярни забележителности, които могат да се посетят тук от туристите са Дряновския манастир, пещерата Бачо Киро, Храма „Свети Никола”, Музея „Колю Фичето”, Моста над река Дряновска, Лафчиевата и Икономовата къща, Часовниковата кула, Дряновската екопътека, Храма „Света Троица”, „Релефна карта на България” (най-прецизно създадената релефна карта на страната ни), Дряновския исторически музей и др.

По различно време на годината тук се провеждат различни събития като празник на града, тържества при Дряновския манастир и др.

Дряново разполага и с читалище, носещо името „Развитие-1869”, което е основано само преди няколко години – през 2008.