Има ли забележителности в Дряновския Балкан

Туристическо дружество Бачо Киро

Местоположение ДряновоРазположение

Град Дряново е разположен на кръстопътя между два големи областни града, а именно Габрово и Велико Търново. Намиращ се на около 20 км разстояние и от двата града, Дряново е чудесно място, където да отседнете, за да имате възможност да се насладите на приятна почивка и същевременно да разгледате множеството забележителности, намиращи се в непосредствена близост до малкото градче.

Дряново има над 2000 годишна история, за което свидетелстват намерените около града останки от различни крепости. Всеки турист, посетил градчето има възможност да проследи историята и развитието му до ден днешен. Тук се кръстосва миналото с настоящето, което съчетава модерните къщи и улици със старите сгради и калдъръмени улици, запазили се и до днес, за да ни покажат как са живели в миналото нашите предци.

Разположеният, в подножието на Стара Планина, сред красивите хълмове на Предбалкана Дряново, показва на посетителите си, че тук чистият въздух и спокойствието не са мит, а напротив! Красивата природа, зеленината и уюта, което предлага това място създават онова желано спокойствие от всички, което изискват, когато са на почивка и искат да избягат от забързаното ежедневие и напрежение, характерни най-вече за големите градове и монотонният начин на живот.

Тук ще откриете традиционни български къщи за гости, където да отседнете, за да се докоснете до възрожденският начин на живот на дедите ни. Те са запазили бита и културата, характерни за възрожденския период, но в същото време предлагат всички онези съвременни удобства, на които сме свикнали в нашето ежедневие. Така, че отсядайки в къща за гости можете да сте сигурни, че нищо няма да ви липсва и в същото време ще се наслаждавате на прекрасния уют, който предлагат.

Една от основните забележителности в Дряново - Лафчиева къщаЗабележителности

Ако пък сте запалени по природата и обичате забележителностите, интересните истории и разходките, Дряново ви предлага възможност да се възползвате от всички тези неща наведнъж – на едно място, тук в този малък и спретнат възрожденски град.

Тръгвайки пеша по калдъръмените улички, можете да обиколите голяма част от тях, а защо не и всички като по пътя може да се отбиете из различните забележителни архитектурни сгради, които да ви разкажат по малко от историята на това живописно местенце.

Тук има много музеи и забележителности и освен това Дряново е родно място на много видни личности.

Тук се намира известният Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил”, който е един от най-посещаваните в България. Популярността му се дължи най-вече на богатата история, неговото местоположение (заобиколен от красива природа), както и доброто му състояние. Всъщност Дряновксият манастир е от добре известните забележителности за България въобще.

Любимо място за посещение от много туристи е и Пещерата „Бачо Киро”, която е достатъчно приветлива, за да приема посетители. Тя е известна основно с това, че тук са открити най-старите следи за живот на Балканския полуостров.

В известният музей „Колю Фичето” можете да се запознаете с работата на именития строител. Именно в Дряново се намира и един от най-известните му проекти – храма „Свети Никола”, който бива построен преди повече от 160 години.

Разхождайки се из това място с възрожденски дух, няма как да пропуснете да се докоснете и до забележителният „Мост над река Дряновска” – също дело на „Майстора”, до който в непосредствена близост се намира и духниковата чешма.

Делото на Колю Фичето, обаче далеч не спира дотук! Благодарение на неговото майсторство, имате възможност да разгледате и още едно негово произведение, а именно „Икономовата къща”, която днес е превърната в художествена галерия, съчетана с прекрасна колекция от икони и дърворезба, датираща от XVII-XIX век.

Ако искате да разберете как е възможно през възрожденския период да се построи къща без да се използват гвоздеи или железни скоби, то може да видите сами като посетите Лафчиевата къща, също намираща се на територията на града.

Най-прецизната релефна карта на България, Часовниковата кула и храма „Света Троица” са сред другите забележителности, които можете да посетите по време на вашата разходка.

Благодарение на Дряновската екопътека, пред вас ще се разкрият панорамни гледки към Дряновския манастир, заобиколен от величествени скали, които сами по себе си също са уникални и впечатляващи.

В Габровска област занаятчийството от миналото е силно изразено и това се доказва от именити архитекти, чието родно място е именно Дряново. Сред тях са Колю Фичето, Пенчо Койчев и още много именити архитекти, дейци, художници и поети.

Ако забележителностите в Дряново и региона не са ви достатъчни, то с помощта на автомобил или обществен транспорт, можете еднакво бързо да се придвижите до Габрово или Велико Търново (ако сте отседнали в къща за гости, в Дряново) и да разгледате тамошните забележителности като например Етъра в Габрово или крепостта Царевец, във Велико Търново, които също крият интересна история, даваща ни представа как са живели българите преди няколко века и какви занаяти са практикували. Това ще ви стане ясно като посетите Етъра, където и днес се практикуват някои от тези занаяти. Гледката към Царевец и възможността да се докоснете до него пък ще ви даде ясна представа защо тази крепост е била непревземаема в миналото.